Bifana. Portugalski street food.
Bifana to bardzo proste danie portugalskie, na które składa się chrupiąca bułka, wieprzowina oraz musztarda. W kraju swego pochodzenia chętnie spożywana wieczorową porą, jako przerywnik pomiędzy kolejnymi atrakcjami nocnego życia w mieście ;) Dostępna niemal wszędzie. Zaintrygowała mnie ta popularność bifany i postanowiłam przygotować ją w domu. Trochę czasu zajmuje marynowanie mięsa, co należy mieć to na uwadze. Warto jednak poczekać, ponieważ moczenie w winie z dodatkiem przypraw nadaje mu bardzo charakterystycznego smaku. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe hamburgery to koniecznie sięgnijcie po portugalską odmianę fast food'a.
Składniki:
Składniki:
- 5 bułek
- 5 plastrów schabu (im cieńsze tym lepsze)
- 150 ml białego wytrawnego wina + dodatkowo 50 ml
- 30 ml octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + 1/2 łyżeczki dodatkowo
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 6 goździków
- sos tabasco (niewielka ilość)
- sól
- smalec do smażenia
Wykonanie:
- W misce wymieszać 150 ml wina , ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz 1/2 łyżeczki papryki, goździki oraz sos tabasco. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc.
- Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć.
- Na patelni rozpuścić smalec i smażyć mięso z obu stron (czas zależy od grubości mięsa).
- Obsmażone mięso zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu.
- Na patelnię dodać 50 ml wina, 1/2 łyżeczki papryki oraz sól. Ponownie umieścić tam mięso i dusić kilka minut.
- Bułki przekroić i podgrzać w piekarniku. Następnie do środka włożyć mięso, dodać musztardę i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz