niedziela, 16 lipca 2017

Surówka z rzepy i groszku.

surówka z rzepy
"Zasiadł przed talerzem smażonego kurczaka, groszku, rzepy, smażonych zielonych pomidorów, chlebem z mąki kukurydzianej i mrożoną herbatą." Cytat pochodzi z książki "Smażone zielone pomidory". Moim pierwszym zamiarem było przygotowanie całego zestawu, ale ostatecznie zdecydowałam się tylko na rzepę z groszkiem. Okazało się, że świetnie do siebie pasują i z całą pewnością są idealnym dodatkiem do smażonego kurczaka. Surówkę przygotowałam z myślą o dzisiejszym obiedzie, na który podawałam rybę. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę :)


Składniki:

  • biała rzepa (można zastąpić kalarepą)
  • szkl. groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • 1 jabłko 
  • 2 łyżki śmietany lub 1 łyżka śmietany i 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Wykonanie:

  • Groszek zblanszować.
  • Rzepę i jabłko zetrzeć na dużych  oczkach.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz