Surówka z rzepy i groszku.
"Zasiadł przed talerzem smażonego kurczaka, groszku, rzepy, smażonych zielonych pomidorów, chlebem z mąki kukurydzianej i mrożoną herbatą." Cytat pochodzi z książki "Smażone zielone pomidory". Moim pierwszym zamiarem było przygotowanie całego zestawu, ale ostatecznie zdecydowałam się tylko na rzepę z groszkiem. Okazało się, że świetnie do siebie pasują i z całą pewnością są idealnym dodatkiem do smażonego kurczaka. Surówkę przygotowałam z myślą o dzisiejszym obiedzie, na który podawałam rybę. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę :)
Składniki:
Składniki:
- biała rzepa (można zastąpić kalarepą)
- szkl. groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
- 1 jabłko
- 2 łyżki śmietany lub 1 łyżka śmietany i 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Wykonanie:
- Groszek zblanszować.
- Rzepę i jabłko zetrzeć na dużych oczkach.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz