Pudim de caramelo. Flan karmelowy.

pudim de caramelo
Tak bardzo pochłonęła mnie myśl o przygotowaniu żonie na urodziny jej ulubionego deseru (w wersji portugalskiej), że wypadło mi z pamięci to, co już mamy na naszym blogu. A mamy aż dwie wersje smakołyku z jajek i mleka! Obie są autorstwa Marzeny i pochodzą z różnych stron świata: meksykański flan i francuskie creme brulee. Niemal ta sama idea, ale nieco różne do niej podejście. Moja wersja jest portugalska i podobno jest w tym kraju przysmakiem bożonarodzeniowym. Cóż, przypuszczam, że pogoda w święta w Portugalii może śmiało konkurować z początkiem lipca na Pomorzu. Nie sądzę też, żeby istniał zakaz przygotowywania pudim de caramelo w innym czasie. Myślę wręcz, że powinien istnieć nakaz podawania go np. w każdą niedzielę. Zdecydowanie! :)
PS Opis wykonania dania jest chyba najdłuższym w moim wykonaniu i wiem, że robienie tego po raz pierwszy powoduje lekki stres, ale w gruncie rzeczy nie jest to ani skomplikowany, ani trudny przepis. Należy zachować spokój i cierpliwość, a wszystko wyjdzie samo. Warto!

Składniki:


  • 8 jajek
  • 700 ml mleka + 300 ml śmietanki 30% (lub 1000 ml mleka)
  • 450 g drobnego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki wody
  • opcjonalnie 1 kawałek kory cynamonu lub skórka z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • Przygotować karmel w osobnym naczyniu lub bezpośrednio w formie jeśli posiadamy metalową (około 20 cm). Może to być zwykły garnek bez plastikowych dodatków.
  • Wsypać na dno 250 g cukru i dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać powoli delikatnie potrząsając i mieszając masę drewnianą łyżką.
  • Cukier po podgrzaniu i wchłonięciu wody utworzy białe grudki. Podgrzewać dalej mieszając, a grudki zaczną się topić i przybierać brązowy, karmelowy, kolor.
  • Po całkowitym rozpuszczeniu przelać szybko do podgrzanej formy i rozprowadzić równomiernie na dnie i całych ściankach. Jeśli przyrządzamy bezpośrednio w formie, to pokryć jej ścianki przechylając i obracając stopniowo. 
  • Formę pokrytą karmelem odstawić.
  • Mleko z ziarenkami wanilii (lub cynamonu albo cytryny) doprowadzić do wrzenia i szybko odstawić na 2 - 3 minuty. Przelać przez sitko.
  • Jajka utrzeć z 200 g cukru (lub szybko zmiksować).
  • Do masy jajecznej dodać najpierw niewielką ilość gorącego mleka i wciąż mieszając ręczną trzepaczką dolewać stopniowo całe.
  • Masę przelać przez sito do formy z karmelem.
  • Wstawić formę do większego naczynia. Do połowy wysokości formy wlać wrzącą wodę.
  • Całość wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do utworzenia lekko zrumienionej sprężystej skórki na powierzchni (60 minut). Jeśli po lekkim przechyleniu formy we wszystkie strony boki deseru wydają się odchodzić od brzegów formy, to oznacza, że jest upieczony.
  • Wyjąć i pozwolić ostygnąć całkowicie w temperaturze pokojowej. Następnie przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej cały dzień.
  • Po schłodzeniu poruszać delikatnie formą (pokręcić). Deser powinien już na tym etapie oddzielić się od ścianek. Na wierzch formy położyć duży głęboki talerz i trzymając całość pewnie odwrócić. Deser wypłynie bez oporu.

Komentarze