Chłodnik z miętą.

chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
Załóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado.  Jeśli uda się na takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :)






Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • garść listków mięty
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
  • Rzodkiewkę umyć, obciąć końcówki i pokroić w drobną kostkę.
  • Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  • Listki mięty posiekać.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać jogurt, kefir i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Schłodzić.

Komentarze

Prześlij komentarz