Chłodnik z miętą.
Załóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado. Jeśli uda się na takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :)
Składniki:
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szkl. kefiru
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- garść listków mięty
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
- Rzodkiewkę umyć, obciąć końcówki i pokroić w drobną kostkę.
- Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Listki mięty posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać jogurt, kefir i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Schłodzić.
Czy można to wszystko zmiksować blenderem ?
OdpowiedzUsuńJulian
Można ☺
OdpowiedzUsuń