Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą.

Długo przymierzałam się do samodzielnego przygotowania ciasta francuskiego. I zawsze kończyło się na tym, że kupowałam je w sklepie. Tym razem postanowiłam nie odpuszczać :) Jakie wnioski? Nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Czasochłonne? O, tak. Czy warto? Jak najbardziej!!! Tak bardzo różni się w smaku od sklepowego. Jest bardzo delikatne, maślane i co dla mnie najważniejsze - zdrowsze! Namawiam do podjęcia tej próby. Nadzienie do tarty wybrałam sprawdzone - szpinak, gorgonzola i czosnek. Dla mnie klasyk, do którego zawsze chętnie wracam. Bardzo wyraziste w smaku i zapachu ;) Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam, zwłaszcza o tej porze roku :)

Składniki:


Ciasto francuskie:

  • 225 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 90 ml zimnej wody 
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Dodać 25 g masła i wyrabiać palcami aż do połączenia składników. Następnie dodać wodę i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • Pozostałe masło owinąć folią spożywczą i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Na ciasto wyłożyć rozwałkowane masło, tak aby mniej więcej połowa ciasta była wolna. Masło "schować" w cieście, tworząc coś na kształt koperty. Całość rozwałkować ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Uzyskany prostokąt złożyć na trzy części. Odwrócić o 90° i ponownie rozwałkować ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Znowu złożyć na trzy części. Owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut.
  • I znowu po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) Ciasto przed pieczeniem powinno być schłodzone.

Nadzienie:

  • 250 g szpinaku (użyłam świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryka chili
  • sól (opcjonalnie)
  • oliwa

Masa jajeczna:

  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól (opcjonalnie)
  • ser gorgonzola

Wykonanie:

  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 20 minut. Doprawić solą.
  • Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą.
  • Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną, rozłożyć pokruszony ser gorgonzola. Wierzch posypałam posiekaną papryką chili.
  • Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!!!




Komentarze