Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą.
Składniki:
Ciasto francuskie:
- 225 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 90 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie ciasta:
- Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Dodać 25 g masła i wyrabiać palcami aż do połączenia składników. Następnie dodać wodę i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Pozostałe masło owinąć folią spożywczą i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Na ciasto wyłożyć rozwałkowane masło, tak aby mniej więcej połowa ciasta była wolna. Masło "schować" w cieście, tworząc coś na kształt koperty. Całość rozwałkować ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Uzyskany prostokąt złożyć na trzy części. Odwrócić o 90° i ponownie rozwałkować ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Znowu złożyć na trzy części. Owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut.
- I znowu po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) Ciasto przed pieczeniem powinno być schłodzone.
Nadzienie:
- 250 g szpinaku (użyłam świeżego)
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- papryka chili
- sól (opcjonalnie)
- oliwa
Masa jajeczna:
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól (opcjonalnie)
- ser gorgonzola
Wykonanie:
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 20 minut. Doprawić solą.
- Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą.
- Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną, rozłożyć pokruszony ser gorgonzola. Wierzch posypałam posiekaną papryką chili.
- Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz