poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Flan waniliowy.

flan waniliowy
Flan jest popularnym meksykańskim deserem, ale spotkać go można w wielu innych krajach, także europejskich. Bardzo przypomina creme brulee. Jednak wierzch, zamiast skorupki ze skarmelizowanego cukru, wieńczy polewa karmelowa. Znalazłam wiele różnorodnych przepisów na flan. Jedne bazowały na mleku skondensowanym, inne w wersji nieco odchudzonej po prostu na mleku. Wybrałam tę drugą opcję i zmniejszyłam zawartość cukru. Wydawało mi się, że nie podołamy takiej dawce słodyczy. Polecam wszystkim wielbicielom deserów o kremowej i aksamitnej konsystencji. Dla mnie bomba! :)

Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • sos karmelowy (najlepiej domowy)

Wykonanie:

  • Mleko wlać do garnka, dodać cynamon, skórkę pomarańczową oraz cytrynową i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut. Po tym czasie mleko przelać przez sito, aby wyeliminować z niego cynamon i starte skórki. Wystudzić.
  • Do wystudzonego mleka dodać jajko, żółtka, cukier, ziarna wanilii i wymieszać mikserem.
  • Masę przelać do kokilek.
  • Foremki wstawić do naczynia żaroodpornego, do którego należy wlać gorącą wodę (do połowy ich wysokości).
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-45 minut.
  • Deser podawać polany sosem karmelowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz