Kurczak w potrawce po kaszubsku. Frikasy.

frykasy kura w słodkim sosie z rodzynkami
Frikasy, frekase, frikase (czy jaki tam sobie zestaw samogłosek poukładamy pomiędzy spółgłoskami ;)) to tradycyjna kaszubska i bardziej ogólnie pomorska potrawa weselna. Albo równie dobrze można powiedzieć - niedzielna. Ewentualnie poniedziałkowa. Wiąże się to z wprost z typowymi okazjami, na które przygotowuje się rosół. Dobry rosół z kury lub kurczaka biegającego (wcześniej) po podwórku. A kiedy już rodzina i goście posilą się gorącym i klarownym wywarem, to pozostaje kwestia, jak wykorzystać, jak uatrakcyjnić, ugotowane w nim mięso. Chciałem nawet napisać "jak ożywić", ale poczułem, że to trochę nie na miejscu. W każdym razie, jedną z najlepszych odpowiedzi na te pytania są właśnie frikasy, czyli potraktowanie kury aksamitnym sosem o lekko kwaskowatym i wyraźnie słodkim smaku. Jest to coś zupełnie wyjątkowego i niezwykle smacznego. Potrawy mięsne ze słodkimi akcentami wielu osobom wydają się pewnie kontrowersyjne, ale zapewniam - nie ma się czego bać. No, może zaborska (czyli w stronę Chojnic) wersja frykasów, która charakteryzuje się podobno użyciem cukru waniliowego, nawet mnie wydaje się czymś ryzykownym. Ale właściwie - dlaczego nie?


Składniki:


  • 1 kurczak lub kura z rosołu
  • 400 ml rosołu
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • garść rodzynek 
  • szczypta soli
  • ryż (najlepiej jaśminowy)

Wykonanie:

  • Masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę. Wymieszać i zrobić zasmażkę.
  • Stopniowo dodawać rosół. Mieszając cały czas doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany.
  • Dodać śmietanę, sok z cytryny, namoczone w wodzie rodzynki i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • Do żółtek dodać łyżeczkę gorącego rosołu. Wymieszać i wlać do sosu cały czas mieszając. Sos zdjąć zaraz z ognia. Dodać sól do smaku (cukier i sok cytrynowy w razie potrzeby).
  • Ugotować ryż.
  • Kurczaka wyjąć z rosołu, zdjąć skórkę i podzielić na części.
  • Na dużym talerzu ułożyć na środku ryż, obłożyć kawałkami mięsa i polać sosem.

Komentarze

  1. wyjątkowo lubię tę wersję potrawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie taka potrawa, chciałbym spróbować. Lubię różnych potraw regionalnych próbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz