Ciasteczka imbirowe.
Wielkimi krokami zbliża się czas, kiedy stajemy się bardziej hojni i uważni na potrzeby innych. W wielu miejscach organizowane są kiermasze, a dochód ze sprzedaży dóbr wszelakich przekazywany jest na ważny cel. Dlaczego o tym piszę?
Bo właśnie te ciasteczka piekłam w zeszłym roku z myślą o zasileniu stoiska bożonarodzeniowego w jednej z gdańskich galerii handlowych. Te oraz pierniczki. Ku mojemu zdziwieniu to imbirowy przysmak wyprzedał się na pniu :) I niech ten fakt będzie rekomendacją ;)
PS. Polecam Waszej uwadze tę organizację.
Składniki:
Bo właśnie te ciasteczka piekłam w zeszłym roku z myślą o zasileniu stoiska bożonarodzeniowego w jednej z gdańskich galerii handlowych. Te oraz pierniczki. Ku mojemu zdziwieniu to imbirowy przysmak wyprzedał się na pniu :) I niech ten fakt będzie rekomendacją ;)
PS. Polecam Waszej uwadze tę organizację.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 80 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieć ciasto.
- Z ciasta uformować rulon, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Z rulonu odcinać krążki ciast o grubości ok. 1 cm.
- Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180°C przez ok. 25 minut (do zrumienienia ciastek).
małe smakowitości :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe, pewnie szybko znikają?
OdpowiedzUsuń