Śledzie w śmietanie.
Pulki ze śledziem to tradycyjna potrawa kaszubska. Jedna z moich ulubionych. Pulki, czyli ziemniaki gotowane w łupinach zostały nawet wpisane w 2006 r. na listę produktów tradycyjnych. Dodatek do tych ziemniaków stanowią śledzie w śmietanie. Dla mojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają, jednak śledzie z zalewy octowej w dalszym ciągu górą! ;) Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 4 płaty śledzi marynowanych w occie
- 1 cebula
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
- Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać.
- Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJa też 😊
UsuńMoja Babcia robiła śledzie w śmietanie, bardzo je lubiłam :)
OdpowiedzUsuń