Zapiekanka ziemniaczano-porowa.

zapiekane puree ziemniaczane
Marzena zastanawiała się w ostatnim poście, czy mnie też wymyślanie potraw w tygodniu dowolnego gotowania sprawia problem. Może niespodziewanie i nawet lekko bezczelnie odpowiem - nie. ;) No jasne, moja pierwsza myśl w reakcji na temat dowolny była mniej więcej taka - o kurcze, co ja teraz zrobię, nie mam pojęcia, to musi być coś ekstra, jakiś popis, czy coś - ale, na szczęście, po pierwszej myśli przychodzi przeważnie jakaś druga i zdarza się, że jest mądrzejsza. Moja druga myśl była taka, że przecież i tak codziennie coś gotuję i staram się żeby było to jak najlepsze, że lodówka i szafki pełne są składników, które tylko czekają na wykorzystanie, na odpowiednie połączenie, więc jakoś to pójdzie i będzie się czym podzielić z zaglądającymi tu drogimi czytelnikami. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Rozejrzałem się po kuchni, zebrałem na blacie to, co wydało mi się do siebie pasować i zabrałem się do dzieła. Co tu dużo gadać. Żona pochwaliła, a dziecko po powrocie ze szkoły wsunęło swoją porcję w mgnieniu oka. I tak powinno być zawsze! ;)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duży por
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 125 g startego sera cheddar
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • olej 

Wykonanie:

  • Połowę pora pokroić w 1 cm plasterki i podsmażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Odłożyć delikatnie na papierowy ręcznik do odsączenia.
  • Drugą połowę pora pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości.
  • Ziemniaki ugotować, odlać wodę i ugnieść je na puree z masłem.
  • W dużej misce wymieszać ziemniaczane puree z porem (krojonym w kostkę), śmietaną, cheddarem, odsączoną kukurydzą z puszki, ziołami i kurkumą. Dodać sól i pieprz do smaku a następnie jajka i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przenieść masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim plasterki pora wciskając je delikatnie wgłąb. 
  • Zapiekać 45 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, pod przykryciem z folii aluminiowej.
  • Podawać z dużą ilością mieszanych sałat z winegretem.

Komentarze