wtorek, 14 listopada 2017

Śledzie w keczupie.

śledzie z ketchupem
To jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Zaraz obok ryby po grecku :) Na jego przygotowanie potrzeba niewiele czasu i  minimum składników. Trochę więcej potrzeba go na to, aby smaki się połączyły, a danie urzekło. Przynajmniej tych, którzy lubią śledzie ;) Pamiętam zdziwienie mojego męża podczas pierwszej Wigilii w moim rodzinnym domu. Same ryby! A potem swoje u niego. O zgrozo, wszystko na słodko! ;) Fajne jest to, że pomimo tylu różnic, nawet w kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć w jednym kierunku :) Amen!




Składniki:

  • 400 g śledzi solonych
  • 2 cebule
  • słoik (200 g) łagodnego keczupu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1/2 szkl. wody
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej

Wykonanie:

  • Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę, a rybę osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć przez ok. 5 minut na patelni (aż zmięknie). Następnie dodać keczup, powidła i wodę. Wymieszać i dusić przez kilka minut. Doprawić pieprzem i wystudzić.
  • Rybę pokroić w paski, zalać wystudzonym sosem, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz