Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem.
Prawdę powiedziawszy, nie wiem, czy taką sałatkę można uznać za tradycyjny kaszubski przepis. Fakty jednak wyglądają tak, że jadłem ją nie tak dawno w bardzo kaszubskim miejscu, jako dodatek do pulków (kurcze, a może do pulek?). W każdym razie, danie w całości było naprawdę smaczne, a sałatka stanowiła jego najciekawszy element. Postanowiłem ją zatem odtworzyć i oto jest: sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. Mniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny. :)
Składniki:
Składniki:
- 6 płatów śledzi wiejskich
- 1 jabłko
- 1 ogórek kiszony
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 pęczek koperku (lub 1/2 jeśli duży)
- po szczypcie cukru i soli
Wykonanie:
- Śledzie oczyścić z zalewy i pokroić w większą kostkę.
- Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i również pokroić w kostkę.
- Ogórek i szalotkę pokroić w drobniejszą kostkę.
- Wymieszać śmietanę z majonezem, chrzanem, solą, cukrem oraz posiekanym koperkiem.
- Sos delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz