Łazanki ze słodką kapustą.
Co zrobić z nadmiarem kapusty? Zawsze mam ten problem, kiedy decyduję się na kapuściane dania. Odpowiedzi pewnie znalazłoby się kilka. Tym razem jednak postawiłam na coś innego niż bigos ;) Z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że wszyscy lubimy łazanki. Oprócz mojej córki, ale ona obecnie jest poza wszelką kategorią. Cóż taki etap, jakoś musimy to przetrwać ;) Po drugie zaś, nigdy wcześniej nie przygotowywałam łazanek ze słodką kapustą. Zawsze była to kapusta kiszona. Jakie wrażenia? Bardzo pozytywne. Wersja mniej wyrazista w smaku, ale równie dobra. Charakteru można dodać odpowiednią ilością pieprzu ;) Dla tych spragnionych wrażeń ;)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 główki małej kapusty białej
- 3 kiełbasy
- 1 cebula
- 250 g makaronu łazanki
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut.
- Następnie dodać odcedzoną kapustę, dusić ok. 30 minut, aż kapustą zmniejszy swoją objętość.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, dodać do kapusty i cebuli. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz