Kurczak cynamonowy z jabłkami i śliwkami.
Kurczak i cynamon to połączenie kojarzące się z północną Afryką. Przynajmniej mnie. Chociaż nigdy tam nie byłem, to wydaje mi się, że słusznie. Chyba tak? W każdym razie, w mojej wyobraźni kulinarnej, to połączenie smakowe wydaje się bardzo dobre. Ale czy przypadnie do gustu rodzinie? Czy zjedzą taki obiad? Cynamon tak mocno kojarzy się z daniami słodkimi, z deserami, że w takich sytuacjach spodziewam się problemów. No i na dodatek śliwki i jabłko. Czyli kurczak na słodko, owocowo i z cynamonowym aromatem... Obawy okazały się płonne - zjedli i się oblizali. ;)
Składniki:
Składniki:
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 2 dymki
- 12 suszonych śliwek
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki bulionu
- sól
- oliwa
- 3 garście młodego szpinaku
Wykonanie:
- Filety pokroić na mniejsze kawałki (każdy na 2 - 3 części). Umieścić w misce, dodać łyżkę oliwy, kumin i dużą szczyptę soli - odstawić na 1/2 godziny.
- Na mocno rozgrzanej patelni smażyć po 5 minut na stronę - do zrumienienia. Odłożyć na talerz i przykryć aluminiową folią.
- Na patelnię dodać nieco oliwy i zeszklić na niej pokrojone w cienkie plasterki dymki z dodatkiem cynamonu i kurkumy.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz śliwki. Wlać wino i bulion.
- Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
- Dodać kawałki kurczaka oraz szpinak i dusić jeszcze 5 - 10 minut.
- Podawać z ryżem lub kuskusem.
Komentarze
Prześlij komentarz