Dip z hummusu i harissy.
Pikantny dip z hummusu z dodatkiem kolendry i natki pietruszki będzie się dobrze komponował z chlebkami pita, wrapami czy nachosami. Zamiast harissy w formie sproszkowanej można użyć pasty. Zarówno tę jak i sam hummus dostaniecie w sklepach z ofertą kuchni z różnych stron świata. Czyli w prawie każdym większym markecie. A może nawet w dobrze zaopatrzonym sklepiku osiedlowym. Nasze działanie ogranicza się jedynie do umieszczenia poszczególnych składników w misce i potraktowaniu ich blenderem. Mnie i mężowi bardzo smakowało. Dzieci z zasady "takich" rzeczy nie jadają ;)
Składniki:
Składniki:
- 300 g hummusu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka przyprawy harissa (lub 2 łyżki pasty)
- 1/3 pęczka kolendry
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
hmm z harissą musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń