Imbirowe skrzydełka.

skrzydełka imbirowe
Lubię słuchać opowieści moich koleżanek na temat potraw, jakie przygotowują dla swoich bliskich. Zwłaszcza z okazji dużych spotkań towarzyskich. Chcąc się pokazać z jak najlepszej strony i sprawić, by goście poczuli się dopieszczeni (kulinarnie oczywiście), wytaczamy największe działa ;) Piszę o tym dlatego, że imbirowe skrzydełka są właśnie konsekwencją takiej rozmowy z koleżanką. Przypadek (a może i nie?) sprawił, że zarówno impreza, jak i nasze pogaduszki odbyły się w tygodniu imbirowym. Nie mogłam nie wykorzystać tego pomysłu :)


Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 cm startego imbiru
  • sól

Wykonanie:

  • Skrzydełka umyć, osuszyć i obciąć końcówki. Oprószyć solą.
  • Składniki na marynatę wymieszać.
  • Skyrzdełka obtoczyć dokładnie w marynacie. Odstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
  • Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C po 20 minut z każdej strony. Od czasu do czasu polewać marynatą.

Komentarze