Tarta dyniowa. Pumpkin Pie.
Jesień. Dynie zaczynają wypełniać warzywne stragany. Dzieciaki w Ameryce planują już przebrania na Halloween. Nie sposób w tygodniu amerykańskim, który ma miejsce w październiku, nie pomyśleć o daniu z dyni. A cóż mogłoby być bardziej klasycznego niż pumpkin pie? Ja nie wiem. Istnieje mnóstwo sposobów na dynię na słono, ale ja mam zdecydowanie sentyment do tych słodkich. Do delikatnej dyniowej zupy o smaku wanilii, którą przyrządza mój tata. Ale to innym razem. A więc tarta dyniowa - idealna do popołudniowej kawy, gdy o szyby deszcz dzwoni jesienny...
Składniki:
ciasto:
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 mała dynia (około 1 kg)
- 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka melasy
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru suszonego
- 1 łyżka skrobi
- olej
Wykonanie:
- Dynię przekroić na pół, posmarować olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę.
- Po ostudzeniu usunąć pestki i skórkę. Miąższ przenieść do dużej miski.
- Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
- Cukier i cukier z wanilią utrzeć z jajkiem.
- Dodać masło i wymieszać na gładką masę.
- Dodać mąkę sól i skrobię. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty.
- Nakłuć ciasto widelcem, przykryć środek obciążonym (np. fasolą) papierem do pieczenia i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wypełnić ciasto nadzieniem dyniowym i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Ostudzić całkowicie. Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Można podawać z bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz