Tarta dyniowa. Pumpkin Pie.

pumpkin pie
Jesień. Dynie zaczynają wypełniać warzywne stragany. Dzieciaki w Ameryce planują już przebrania na Halloween. Nie sposób w tygodniu amerykańskim, który ma miejsce w październiku, nie pomyśleć o daniu z dyni. A cóż mogłoby być bardziej klasycznego niż pumpkin pie? Ja nie wiem. Istnieje mnóstwo sposobów na dynię na słono, ale ja mam zdecydowanie sentyment do tych słodkich. Do delikatnej dyniowej zupy o smaku wanilii, którą przyrządza mój tata. Ale to innym razem. A więc tarta dyniowa - idealna do popołudniowej kawy, gdy o szyby deszcz dzwoni jesienny...


Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 1 mała dynia (około 1 kg)
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka melasy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1 łyżka skrobi
  • olej

 Wykonanie:

  • Dynię przekroić na pół, posmarować olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę.
  • Po ostudzeniu usunąć pestki i skórkę. Miąższ przenieść do dużej miski.
  • Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
  • Cukier i cukier z wanilią utrzeć z jajkiem.
  • Dodać masło i wymieszać na gładką masę.
  • Dodać mąkę sól i skrobię. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty.
  • Nakłuć ciasto widelcem, przykryć środek obciążonym (np. fasolą) papierem do pieczenia i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Wypełnić ciasto nadzieniem dyniowym i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • Ostudzić całkowicie. Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Można podawać z bitą śmietaną.

Komentarze