Ciasto czekoladowe z gruszkami.
Ciasto rozeszło się błyskawicznie. W czasie wypiekania w całym domu unosił się przyjemny zapach cynamonu. Proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na weekendowe popołudnie przy kawie. Lubię takie klimaty, ponieważ nastrajają mnie pozytywnie i kojarzą się z rodzinnymi chwilami. Brakuje tylko gór, rozpalonego kominka, ciepłego koca i .... No dobra, bo zaraz popłynę za bardzo ;) Polecam to ciasto, bo dodatek gruszek i cynamonu czyni z tego, de facto murzynka, jego bogatszą wersję, do której chce się wracać :)
Składniki:
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 gruszki
- polewa: czekolada deserowa, 50 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników.
- Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
- Ciasto przelać do formy o średnicy 20-22 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.
- W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać do nie j czekoladę i mieszać aż powstanie gładka polewa.
- Ciasto polać sosem czekoladowym.
Wygląda smakowicie :) A to co czekoladowe trafia w mój gust :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)