Budyń cynamonowy.
Miały być ciastka cynamonowe, miały być zapiekane jabłka z bezą, a jest budyń ;) No cóż, jakoś się nie poskładało :) Warto było jednak wybrać łatwiejszą drogę, bo w rezultacie udało mi się przygotować bardzo smaczny deser. O zaletach domowego budyniu pisałam już we wcześniejszych postach. Największa to szeroka gama smaków. Zamiast cynamonu można dodać wanilię, kawę, czekoladę czy też mleczko kokosowe. Zachęcam do szukania ulubionych smaków.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 kostki czekolady
Wykonanie:
- Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem i cynamonem.
- Pozostałe mleko dobrze wymieszać z mąką i żółtkami.
- Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę.
- Przelać do przygotowanych naczyń. Na jeszcze ciepły budyń zetrzeć na tarce czekoladę.
Ja ostatnio też robiłam budyń. Z cynamonem jeszcze jakoś nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń