Quiche z kiszoną kapustą i pieczarkami.
Najczęściej, gdy zabieram się za realizację jakiegoś kulinarnego pomysłu, zaczynam od sprawdzenia -jak robią to inni. Czytam przepisy, modyfikuję je, łączę. Tym razem, od początku do końca, zrobiłem wszystko po swojemu. Bez oglądania się na świat. Co prawda i tak wiem, że tu i ówdzie ktoś na pewno robi to identycznie. W końcu świat jest wielki. I dobrze. Moja żona zasiadając do konsumpcji quiche'a założyła, że połączenie kapusty i sera jest dziwne. Po pierwszym kęsie uznała, że bardzo smaczne, ale... Do ostatniego okruszka "ale" nie zostało rozwinięte, a "bardzo smaczne" pozostało aktualne. Może jednak kapusta i ser dają radę wspólnie?
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Nadzienie:
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g ricotty
- 2 jajka
- 4 łyżki startego sera żółtego (wędzonego)
- 15 mini pieczarek
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki ciasta zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Cebulę pokroić na cienkie półplasterki i podsmażyć na oleju.
- Dodać przepłukaną i drobno posiekaną kapustę, bulion, majeranek i cukier. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 - 60 minut.
- Po przestudzeniu wymieszać z jajkami, ricottą i żółtym serem.
- Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tary. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wypełnić ciasto farszem i ułożyć w nim pieczarki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
mmmm ale apetyczne danie, ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń