Pikantne skrzydełka po amerykańsku. Buffalo hot wings.
Na północy stanu Nowy Jork, przy granicy z Kanadą i zupełnie niedaleko od wodospadu Niagara, leży miasto Buffalo. W tym mieście jest sobie bar o nazwie Anchor, czyli kotwica, ale ani nie stoi nad brzegiem jeziora Erie, ani nie słynie z ryb. Słynie za to z pikantnych skrzydełek, których sposób przyrządzania jest powielany w tysiącu innych barów (i domów) w całych Stanach. To naprawdę bardzo amerykańskie danie. Wręcz ikoniczne. Podobno nie można wyobrazić sobie obejrzenia Super Bowl (mecz o mistrzostwo ligi futbolowej, a właściwie o mistrzostwo świata - a jakże) bez miski skrzydełek. Ja nie mogę wyobrazić sobie tego nawet z dwiema miskami (i skrzynką piwa), ale myślę, że to samo mógłbym powiedzieć o finale Ligi Mistrzów. Nuda. Moje skrzydełka są nieco lżejszą wersją oryginału. Nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Jeżeli chcecie spróbować zbliżyć się do oryginalnego sposobu podawania - przygotujcie dip z niebieskiego sera, śmietany i majonezu oraz natnijcie sporo naciowego selera. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili (lub cayenne lub jalapeno)
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka octu cydrowego (winnego)
- 1 łyżka brązowego cukru (muscovado)
- 1/2 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na części (końcówki odrzucić).
- Wymieszać w misce z olejem z dodatkiem soli i pieprzu. Pozostawić na 15 minut.
- Do miski dodać mąkę, paprykę i chili. Wymieszać dokładnie, tak by wszystkie kawałki mięsa pokryły się panierką.
- Skrzydełka ułożyć skórkami do góry na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Przewrócić kilka razy.
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki sosu i wymieszać dokładnie.
- Upieczone skrzydełka wymieszać z sosem w misce lub polać nim obficie na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz