Amerykański klasyk śniadaniowy, taki w sam raz dla zwolenników słodkiego początku dnia. W oryginalnej wersji z dużą ilością proszku do pieczenia. Dla mnie nie do przejścia. Nawet jeśli mam świadomość, że stracą na objętości ;), redukuję go o połowę. Bardzo lubię syrop klonowy i to z jego dodatkiem "pankejki" smakują mi najbardziej. Można też podać je z dżemem, karmelizowanymi owocami czy kwaśną śmietaną. W niektórych przepisach masło zastępuje się olejem. Przygotowywałam placki w obu wersjach. Zdecydowanie lepsze są te z masłem.
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. maślanki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- syrop klonowy do polania gotowych placków
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
- Podawać z syropem klonowym.
Komentarze
Prześlij komentarz