Zapiekanka makaronowa o smaku pizzy. Pizza-Style Mac & Cheese.

pizza-style mac & cheese
Makaron zapiekany z serem to jedno z najpopularniejszych domowych dań w USA. Może nie jest to fakt tak powszechnie kojarzony w Polsce, jak amerykańska miłość do pizzy, ale to prawda. Moje danie łączy te dwie potrawy w całkiem sprytny (i bardzo kaloryczny) sposób. Co do kalorii, to myślę, że przeciętny Amerykanin nie miałby nic przeciwko nim, a smak z pewnością również zostałby zaakceptowany. Nie oszukujmy się - zapiekanka makaronowa, to nie jest coś, co może nie wyjść. Kto wie, może to właśnie jest tajemnicą jej sukcesu w kuchniach Illinois czy Pensylwanii? Poważnie mówiąc, jest to danie smaczne i rzeczywiście łatwe w przyrządzeniu, a bez kalorii żyć się przecież nie da.


Składniki: 

  • 250 g makaronu kolanka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 małe papryki (zielona i czerwona)
  • 3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka startego ostrego sera (np. cheddar)
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • szczypta chili
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego do pizzy lub keczupu
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • kilka plasterków salami (najlepiej pepperoni)
  • opcjonalnie kapary i oliwki
  • sól
  • olej do smażenia i natłuszczenia formy

Wykonanie:

  • Makaron ugotować al dente i wymieszać w natłuszczonej formie do zapiekania ze śmietanką i serem.
  • Paprykę pokroić w 2 cm kawałki i podsmażyć na oleju.
  • Kawałki pomidorów odsączyć na sitku z zalewy.
  • Warzywa oraz zioła wymieszać z makaronem i dosolić do smaku.
  • Wierzch zapiekanki wyrównać i posmarować sosem pomidorowym.
  • Posypać startą mozzarellą i ułożyć na niej plasterki salami (oraz innych ulubionych składników).
  • Zapiekać około 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Komentarze

Prześlij komentarz