Zapiekanka makaronowa o smaku pizzy. Pizza-Style Mac & Cheese.
Makaron zapiekany z serem to jedno z najpopularniejszych domowych dań w USA. Może nie jest to fakt tak powszechnie kojarzony w Polsce, jak amerykańska miłość do pizzy, ale to prawda. Moje danie łączy te dwie potrawy w całkiem sprytny (i bardzo kaloryczny) sposób. Co do kalorii, to myślę, że przeciętny Amerykanin nie miałby nic przeciwko nim, a smak z pewnością również zostałby zaakceptowany. Nie oszukujmy się - zapiekanka makaronowa, to nie jest coś, co może nie wyjść. Kto wie, może to właśnie jest tajemnicą jej sukcesu w kuchniach Illinois czy Pensylwanii? Poważnie mówiąc, jest to danie smaczne i rzeczywiście łatwe w przyrządzeniu, a bez kalorii żyć się przecież nie da.
Składniki:
Składniki:
- 250 g makaronu kolanka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 małe papryki (zielona i czerwona)
- 3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 szklanka startego ostrego sera (np. cheddar)
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- szczypta chili
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego do pizzy lub keczupu
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- kilka plasterków salami (najlepiej pepperoni)
- opcjonalnie kapary i oliwki
- sól
- olej do smażenia i natłuszczenia formy
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente i wymieszać w natłuszczonej formie do zapiekania ze śmietanką i serem.
- Paprykę pokroić w 2 cm kawałki i podsmażyć na oleju.
- Kawałki pomidorów odsączyć na sitku z zalewy.
- Warzywa oraz zioła wymieszać z makaronem i dosolić do smaku.
- Wierzch zapiekanki wyrównać i posmarować sosem pomidorowym.
- Posypać startą mozzarellą i ułożyć na niej plasterki salami (oraz innych ulubionych składników).
- Zapiekać około 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
makaron i pizza w jednym? Biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuń