czwartek, 12 października 2017

Smażona kapusta bok choy.

pak choi duszone
Bok choy (pak choi, 小白菜) brzmi egzotycznie i wygląda bardzo kusząco. Naprawdę apetycznie. Chińska kapusta właściwa nie brzmi już tak super. To chyba właśnie jest ta słynna różnica pomiędzy poezją a prozą. Czy coś w tym rodzaju. Dzień po tym, gdy wymyśliłem, że w tym tygodniu będziemy zajmować się kapustą, dostałem wiadomość od koleżanki: kupiłam kapustę choi - z czym mam ją zrobić? O! To była doskonała okazja, żeby się pomądrzyć i poteoretyzować. Teraz jednak nadeszła pora, by pokazać coś w praktyce własnego gotowania. A z czym najlepiej? Moim zdaniem bok choy najlepsza jest w formie najprostszej. Sama ze sobą. W towarzystwie najbardziej oczywistych dla Wschodu przypraw. Ważne jest, by uchwycić ten moment, gdy warzywo staje się miękkie zachowując jednocześnie pełną jędrność. Wtedy jest pysznie!

Składniki:


  • 2 młode kapusty bok choy                    
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku - posiekany
  • 1 cm kawałek imbiru - posiekany
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól

Wykonanie:

  • Czosnek, imbir i chili podsmażyć delikatnie na oliwie - uważając, by nie przypalić.
  • Na patelnię dodać podzielone wzdłuż na ćwiartki bok choy. Oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu po około 5 minut z obu stron (do lekkiego przyrumienienia).
  • Dodać na patelnię 3 łyżki gorącej wody (lub bulionu, lub białego wina),, natychmiast przykryć szczelnie pokrywką i dusić 3 minuty.
  • Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem i olejem sezamowym. Polać sosem gorącą kapustę i podawać szybko z azjatyckim makaronem (np. sojowym lub ryżowym).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz