Ciasteczka imbirowe.

kruche ciastka imbirowe
Wielkimi krokami zbliża się czas, kiedy stajemy się bardziej hojni i uważni na potrzeby innych. W wielu miejscach organizowane są kiermasze, a dochód ze sprzedaży dóbr wszelakich przekazywany jest na ważny cel. Dlaczego o tym piszę?
Bo właśnie te ciasteczka piekłam w zeszłym roku z myślą o zasileniu stoiska bożonarodzeniowego w jednej z gdańskich galerii handlowych. Te oraz pierniczki. Ku mojemu zdziwieniu to imbirowy przysmak wyprzedał się na pniu :) I niech ten fakt będzie rekomendacją ;)

PS. Polecam Waszej uwadze organizację.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieć ciasto. 
  • Z ciasta uformować rulon, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Z rulonu odcinać krążki ciast o grubości ok. 1 cm.
  • Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w 180°C przez ok. 25 minut (do zrumienienia ciastek).

Komentarze

Prześlij komentarz