Koreański zwijany omlet.
Wakacje, a także ich pewne konsekwencje, spowodowały, że moja przerwa w blogowaniu bardzo się przeciągnęła.
Tak dawno już nie gotowałem, że zacząłem mieć wątpliwości, czy potrafię zrobić prosty omlet. Nawet jeśli w wersji koreańskiej. ;) Mój tata, który chyba codziennie zagląda na bloga, zaczął się o mnie martwić. Marzena nic nie mówiła, ale (kto wie?) może też się już niepokoiła... W końcu jednak znowu razem gotujemy - jakie to miłe uczucie! :)
Omlet, jak napisałem, niby jest prosty, ale jednak wymaga pewnej delikatności i staranności. Takie podejście na pewno się opłaci, bo w efekcie, z czegoś bardzo nieskomplikowanego w założeniu, otrzymamy całkiem eleganckie śniadanie. Albo kolację - jak kto woli. Smacznego! :)
Składniki:
Tak dawno już nie gotowałem, że zacząłem mieć wątpliwości, czy potrafię zrobić prosty omlet. Nawet jeśli w wersji koreańskiej. ;) Mój tata, który chyba codziennie zagląda na bloga, zaczął się o mnie martwić. Marzena nic nie mówiła, ale (kto wie?) może też się już niepokoiła... W końcu jednak znowu razem gotujemy - jakie to miłe uczucie! :)
Omlet, jak napisałem, niby jest prosty, ale jednak wymaga pewnej delikatności i staranności. Takie podejście na pewno się opłaci, bo w efekcie, z czegoś bardzo nieskomplikowanego w założeniu, otrzymamy całkiem eleganckie śniadanie. Albo kolację - jak kto woli. Smacznego! :)
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki drobno posiekanej marchewki
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
- olej
Wykonanie:
- Jajka dokładnie rozbełtać z dodatkiem mleka i przecedzić przez sitko.
- Wymieszać z warzywami, solą i pieprzem.
- Patelnię pokryć cienką warstwą oleju i rozgrzać.
- 2/3 masy jajecznej rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu.
- Gdy dół się zetnie, a powierzchnia pozostanie jeszcze wilgotna, zwinąć omlet ściśle (ale delikatnie) do połowy i przesunąć w stronę zwinięcia tworząc wolne miejsce w kształcie półksiężyca.
- Połowę pozostałej masy wylać w wolne miejsce. Gdy dół się zetnie zwinąć rolkę dalej i ponownie przesunąć.
- Powtórzyć z pozostałą częścią masy jajecznej.
- Zwinięty całkowicie omlet pozostawić na patelni jeszcze minutę krawędzią do dołu.
- Zdjąć z patelni i pokroić na 3 cm kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz