Irlandzki relish pomidorowy.
Irlandzki relish z pomidorów, jabłek i rodzynków w swojej ojczyźnie występuje pod nazwą Ballymaloe Country Relish. Jestem uzależniona od tego typu dodatków, a do tego uzależnienia przyłożył się Maciek ;) Kiedy spróbowałam jego rabarbarowego przysmaku, przepadłam. I kropka! Z tej ścieżki odwrotu już nie ma ;) I jeżeli, drogi Czytelniku, jesteś zwolennikiem słodko-kwaśnych smaków, to jest to przepis dla Ciebie. Dodawaj do wędlin, pieczonych mięs i ostrych serów. I mam nadzieję, że podzielisz moją opinię :)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 3 jabłka (średniej wielkości, kwaśne)
- 2 cebule
- 250 g cukru
- 180 ml octu jabłkowego
- 150 g rodzynków
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego (można rozetrzeć w moździerzu)
- 3 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
- Pomidory, jabłka i cebulę pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wystudzić i odstawić na noc w chłodne miejsce.
- Następnego dnia ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu aż nadmiar cieczy odparuje. Mieszać od czasu do czasu, aby relish się nie przypalił.
- Gorący relish przełożyć do słoików, zakręcić. W razie konieczności zapasteryzować.
Musi być pyszny. Chętnie wypróbuję przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń