Zawijane drożdżówki z borówkami.
Drożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy raz do wypieku użyłam mąki zakupionej w pobliskim młynie i muszę przyznać, że różnica jest ogromna. Właśnie zyskali kolejnego stałego klienta :)
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 125 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 50 g cukru
- 70 g masła (roztopionego)
- szczypta soli
- dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek)
Nadzienie:
- 200 g borówek (lub jagód)
- 2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
- Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm..
- Borówki umyć, osuszyć, dodać do nich cukier i wymieszać. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon.
- Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
- Wierzch upieczonych drożdżówek można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz