Parówkowy przeplataniec.
PS. Otrzymaliśmy od firmy Jamar kilka produktów do wypróbowania. W tym przepisie wykorzystałam keczup. Dziękujemy.
Składniki:
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (lub ok. 2 szkl., w zależności od rodzaju mąki)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
Wykonanie:
- Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier oraz świeże drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, ok. 15 minut (etap ten pomija się w przypadku użycia drożdży suchych).
- Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia, ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia pozostawiając ok. 2 cm brzeg ciasta.
- Parówki przeplatać pomiędzy nacięciami. Całość przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
- Wierzch ciasta posmarować jajkiem.
- Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Do zrumienienia wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz