Parówkowy przeplataniec.

parówki w cieście drożdżowym
Parówkowy przeplataniec to nic innego jak hot-dogi w odmienionej postaci. Podobnie jak Maćka muffiny cheesburgerowe. W tym samym czasie mamy gotowe, i co ważne ciepłe danie, dla kilku osób. Do przeplatania parówek możemy zatrudnić dzieci. Wizja nagrody będzie, jak sądzę ;), doskonałą motywacją. Całość należy dosmaczyć keczupem lub musztardą albo jednym i drugim. Jak kto lubi :)

PS. Otrzymaliśmy od firmy Jamar kilka produktów do wypróbowania. W tym przepisie wykorzystałam keczup. Dziękujemy.

hot-dogSkładniki:

  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (lub ok. 2 szkl., w zależności od rodzaju mąki)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu 


Wykonanie:


  • Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier oraz świeże drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, ok. 15 minut (etap ten pomija się w przypadku użycia drożdży suchych).
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia, ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia pozostawiając ok. 2 cm brzeg ciasta.
  • Parówki przeplatać pomiędzy nacięciami. Całość przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wierzch ciasta posmarować jajkiem.
  • Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Do zrumienienia wierzchu.
















Komentarze