Roladki z cukinii z nadzieniem serowym.

roladki z cukinii na zimno
Tego typu przekąski dobrze sprawdzają się na przyjęciach. Ich zaletą, oprócz smaku oczywiście ;), jest to, że można przygotować je dużo wcześniej i w odpowiednim momencie podać gościom. Delikatna cukinia i wyrazisty ser pleśniowy są jakby z innych światów, jednak połączone tworzą harmonijną całość. Słodkawe warzywo łagodzi smak nadzienia. Mnie te roladki bardzo przypadły do gustu, z pewnością wrócę do tego przepisu. Mam nadzieję, że Wam również posmakują :).






Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 120 g serka śmietankowego
  • 120 g sera pleśniowego Lazur
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

  • Cukinię umyć i obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Następnie należy je zblanszować.
  • Sery, oliwę i posiekaną natkę pietruszki dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na każdy plaster cukinii nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego i całość zwinąć w rulon. Następnie schłodzić w lodówce.

Komentarze