Serdelki z serem i boczkiem w cieście francuskim.
Serdelki kojarzą mi się z naprawdę zamierzchłymi czasami dzieciństwa. Ze śniadaniem u babci... Zawijanie parówek z serem w boczku zaś, z trochę późniejszymi czasami schyłkowego już PRL. Z ciastem francuskim żadnych takich archeologicznych (może nawet paleontologicznych) skojarzeń nie mam. Hm. Ale przecież nie o skojarzenia tu chodzi, a o pomysł na całkiem ciekawą i naprawdę bardzo smaczną przekąskę. Przekąskę sporządzoną z bardzo prostych i dostępnych pod ręką składników. Właściwie - jaką przekąskę? Taka jedna paróweczka, to całe śniadanie lub kolacja! :)
Składniki:
Składniki:
- 1 paczka ciasta francuskiego
- 6 serdelków (grubych parówek)
- 6 plastrów żółtego sera
- 6 plastrów boczku
- sos pomidorowy lub keczup
- 1 jajko
Wykonanie:
- Ciasto podzielić na 6 prostokątów i każdy posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając czyste 2 cm przy krótszych brzegach.
- Parówki owinąć serem a następnie plasterkiem boczku.
- Każdą zawinąć ściśle w prostokąt ciasta i skleić brzeg, a następnie zanurzyć w miseczce z rozbełtanym jajkiem.
- Przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia kratkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
- Podawać na liściach sałaty.
Robię podobne na prawie każdą imprezę :) Twoje serdelki cudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń