Zupa z kurczakiem i miętą.

 Z założenia tygodniowe hasło całkiem niechcący przeobraziło się w hasło miesiąca. Mięta zadomowiła się na blogu na nieco dłuższy okres, ponieważ postanowiliśmy z Maćkiem odpocząć od gotowania i skupić się na zwiedzaniu ciekawych miejsc. Nic tak człowieka nie cieszy jak w pełni zasłużony urlop, spędzany w gronie najbliższych, w pięknych okolicznościach przyrody. To już za nami. A przed nami? Nowe hasła, nowe wyzwania kulinarne i mam nadzieję odmienione oblicze bloga. Tymczasem proponuję przepis na zupę z kurczaka i mięty. Bardzo prosty przepis. Danie dzięki dodatkowi mięty jest intrygujące i stanowi ciekawą odmianę od najbardziej popularnych zup. Warto czasem poeksperymentować :)

Składniki:

  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 1/2 szkl. ryżu basmati
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szkl. wody
  • 5 gałązek liści mięty
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie.
  • Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku. Podsmażać kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie dodać wodę i przepłukany ryż. Gotować ok. 15 minut.
  • Pod koniec dodać, śmietankę, posiekane liście mięty i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz