Zupa z kurczakiem i miętą.
Z założenia tygodniowe hasło całkiem niechcący przeobraziło się w hasło miesiąca. Mięta zadomowiła się na blogu na nieco dłuższy okres, ponieważ postanowiliśmy z Maćkiem odpocząć od gotowania i skupić się na zwiedzaniu ciekawych miejsc. Nic tak człowieka nie cieszy jak w pełni zasłużony urlop, spędzany w gronie najbliższych, w pięknych okolicznościach przyrody. To już za nami. A przed nami? Nowe hasła, nowe wyzwania kulinarne i mam nadzieję odmienione oblicze bloga. Tymczasem proponuję przepis na zupę z kurczaka i mięty. Bardzo prosty przepis. Danie dzięki dodatkowi mięty jest intrygujące i stanowi ciekawą odmianę od najbardziej popularnych zup. Warto czasem poeksperymentować :)
Składniki:
Składniki:
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 1/2 szkl. ryżu basmati
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szkl. wody
- 5 gałązek liści mięty
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie.
- Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku. Podsmażać kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodać wodę i przepłukany ryż. Gotować ok. 15 minut.
- Pod koniec dodać, śmietankę, posiekane liście mięty i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
wspaniała, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń