Utopence, czyli czeska przekąska do piwa.
Składniki:
- parówki
- 1-2 cebule
- 1 nieduża papryka czerwona (można zastąpić papryczkami chili)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. octu (dałam jabłkowy 6%)
- 2 szkl. wody
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, oliwę z oliwek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wystudzić.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, paprykę na mniejsze kawałki.
- Do słoika na dno ułożyć ok. 1 cm warstwę cebuli, następnie umieścić w miarę ciasno parówki (większe pokroić uprzednio na mniejsze kawałki), pomiędzy powtykać plastry czosnku i kawałki papryki. Na wierzch ułożyć znowu warstwę cebuli. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Pierwszą noc pozostawić w temperaturze pokojowej, następnie przechowywać w lodówce. Gotowe po tygodniu.
O, tego nie znam.
OdpowiedzUsuńRobiłam marynowany ser - pycha!
Ale na kiełbaski też się piszę...
:)
Klasyka czeskich knajp. Można nawet powiedzieć: czechosłowackich. :)
OdpowiedzUsuń