Utopence, czyli czeska przekąska do piwa.

marynowane parówki
Utopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie špekáčky, zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę potrawę, również takie, w których kiełbaski zastąpiono parówkami. A, że tydzień mamy parówkowy, to postanowiłam skorzystać z tych pomysłów. Do zalewy najczęściej dodaje się ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, czyli zestaw przypraw, które zawsze mamy pod ręką. Poza tym w znalezionych przeze mnie przepisach zazwyczaj wykorzystywano ocet 10%, zastąpiłam go 6%. Utopence w smaku są lekko kwaskowate, pikantne, z wyraźną nutą czosnkową. Przekąska do piwa rzeczywiście idealna :)


Składniki:

  • parówki
  • 1-2  cebule
  • 1 nieduża papryka czerwona (można zastąpić papryczkami chili)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. octu (dałam jabłkowy 6%)
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/2  łyżeczki ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, oliwę z oliwek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wystudzić.
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, paprykę na mniejsze kawałki.
  • Do słoika na dno ułożyć ok. 1 cm warstwę cebuli, następnie umieścić w miarę ciasno parówki (większe pokroić uprzednio na mniejsze kawałki), pomiędzy powtykać plastry czosnku i kawałki papryki. Na wierzch ułożyć znowu warstwę cebuli. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Pierwszą noc pozostawić w temperaturze pokojowej, następnie przechowywać w lodówce. Gotowe po tygodniu.

Komentarze

  1. O, tego nie znam.
    Robiłam marynowany ser - pycha!
    Ale na kiełbaski też się piszę...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka czeskich knajp. Można nawet powiedzieć: czechosłowackich. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz