Bakłażany faszerowane mieloną wołowiną.

zapiekane bakłażany, faszerowane bakłażany
Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską. Im dalej na wschód tego rozległego regionu, tym bardziej. Zestaw smaków i aromatów tych miejsc tak mocno zgadza się z moim wewnętrznym poczuciem smaku, że często nie sięgam po żadne konkretne przepisy, kiedy chcę przyrządzić coś np. w guście tureckim. Po prostu wyobrażam sobie klimat miejsca i sięgam po odpowiednie moim zdaniem składniki i przyprawy. Nie wiem oczywiście, co powiedzieliby miejscowi, ale skoro mnie i rodzinę potrafi konsumpcja takiej potrawy przenieść na chwilę o te 2 tys. kilometrów, to chyba jest dobrze ;) Bakłażan we wszelkich postaciach świetnie służy jako tego rodzaju wehikuł, a w takiej postaci szczególnie! Tak, faszerowany bakłażan jest świetny i musicie go sobie zrobić :)

Składniki:

Bakłażany:

  • 2 duże równe bakłażany
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/2 żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz
Sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:

  • Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić kształt).
  • Podgotować bakłażany około 10 - 15 minut w dużej ilości mocno posolonej wody. Odsączyć i osuszyć.
  • Cebulę i paprykę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i podsmażać jeszcze minutę.
  • Dodać posiekaną 1/2 miąższu z bakłażanów i dusić mieszając około 5 minut.
  • Zwiększyć ogień do maksimum i dodać wołowinę - smażyć mieszając do zbrązowienia.
  • Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
  • Ułożyć ciasno bakłażany w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą. Wypełnić je farszem.
  • Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia można obłożyć plasterkami pomidorów.
  • W czasie pieczenia przygotować sos: rozetrzeć czosnek z solą na pastę i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na 15 minut.
  • Bakłażany podawać z dużą ilością sosu i zielonej pietruszki.

Komentarze