Zupa marchewkowo-imbirowa z mleczkiem kokosowym.
Dochodzę do wniosku, że obecne hasło tygodnia powinno nosić nazwę zupy krem. Przynajmniej na moje potrzeby :) Przygotowałam kolejną kremową, aksamitną zupę. Tym razem w garnku zagościły marchew, duża ilość imbiru oraz mleczko kokosowe. Danie dość ostre, bo takie lubię. Jednak można wprowadzać wszelkie modyfikacje w tym zakresie. Jeżeli ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się swobodnie :) Polecam, mnie bardzo ta zupka smakowała.Składniki:
- 750 g marchewki
- 1 cebula
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 2 nieduże ziemniaki
- kawałek imbiru (ilość według uznania)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
- Marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić przez chwilę.
- Dodać starty na tarce imbir, dolać bulion i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
- Zmiksować blenderem na gładką konsystencję, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz