Zupa szpinakowo-jogurtowa - labaneya.

zupa szpinakowo-jogurtowa, egipska zupa szpinakowa
Dawno nie robiłem tej egipskiej zupy, a przecież jest ona jedną z moich ulubionych. W porę sobie jednak przypomniałem i przed końcem zupowego tygodnia mogę ją zaprezentować. Zupa jest łagodna, gęsta i pożywna, lekko kwaśna i pachnie miętą i kuminem. Koniecznie trzeba się z nią zapoznać i wprowadzić do swojego menu. Warto! Może uda się dzięki temu daniu  przenieść na chwilę gdzieś w deltę Nilu? Może pod piramidy? Wyobraźnia działa cuda! Labaneya to zdecydowanie numer jeden moich zup z tego tygodnia. A z propozycji Marzeny? Bardzo chciałbym spróbować cebulowej  w chlebie! I sam nie wiem, czy bardziej jestem ciekawy zupy, czy naczynia ;)

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka (lub 3 udka)
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • kilka cienkich plasterków fety lub sera bałkańskiego
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól
  • oliwa
Wykonanie:

  • Ugotować kurczaka w wodzie (można dodać włoszczyznę lub bulionetkę). Mięso oddzielić od kości i odłożyć. Wywar również odstawić.
  • W garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę (5 minut) i dodać posiekany ząbek czosnku. Podsmażać przez minutę.
  • Wlać przez sitko wywar z kurczaka, dodać szpinak i ryż. Dosolić do smaku.
  • Gotować na małym ogniu około 20 minut. Ryż musi być bardzo miękki.
  • W miseczce połączyć jogurt z sokiem cytrynowym, miętą i kuminem. Dodać i wymieszać ząbek czosnku roztarty z solą (można pominąć).
  • Garnek z zupą zdjąć z ognia i dodać jogurt mieszając.
  • Na talerze nałożyć kawałki kurczaka i zalać zupą.
  • Podawać z plasterkami sera i listkami mięty.



Komentarze