Batoniki owsiane z komosą.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka komosy (quinoi) preparowanej (ekspandowanej)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka małych rodzynek
- 1 szklanka miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie tabliczka czekolady
Wykonanie:
- Płatki owsiane wysypać na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Prażyć do 20 minut mieszając co jakiś czas. Nie dopuścić do przypalenia.
- Miód (jeśli nie jest płynny) i olej kokosowy rozpuścić (np. w kuchence mikrofalowej).
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wyłożyć na blachę (30 x 15 cm) pokrytą papierem do pieczenia. Docisnąć równomiernie masę na całej powierzchni.
- Wstawić do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
- Po wyjęciu chłodzić około 2 godzin i pokroić na prostokąty.
- Batoniki można zamoczyć od dołu w rozpuszczonej czekoladzie.
Ja jestem zakochana w komosie ryżowej :) batoniki wyglądają super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakują nie gorzej niż wyglądają ;)
Usuń