Kotlety z dorsza.
W tygodniu z kotletami nie może zabraknąć rybnej wersji tego dania. I oto nadciągają kotlety z dorsza! ;) Bardzo delikatne i soczyste dzięki dodatkowi jabłka oraz majonezu. Ze smakiem lekko podkręconym ostrą musztardą. Z koperkiem jako klasycznym dopełnieniem zestawu aromatów. Smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;)
Składniki:
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych)
- 3 kromki chleba
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Dorsza ugotować na parze, ostudzić i rozdrobnić widelcem.
- Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce.
- Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki tartej.
- Formować kotlety i obtoczyć w bułce.
- Smażyć na oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz