Ziemniaki z farszem cebulowo-tymiankowym.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 250 g szalotek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki startego cheddara
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić, przeciąć wzdłuż na pół i wydłubać miąższ, pozostawiając 5 mm ścianki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać do miękkości, dodać tymianek, szczyptę soli i wymieszać.
- Miąższ ziemniaków rozgnieść widelcem, dodać cebulę, cheddar, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
- Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek.
- Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blaszce i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
- Podawać z ulubionym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz