Trufle czekoladowe z orzechami.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 100 g posiekanych orzechów
- 50 g cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka rumu (można pominąć)
- dekoracyjna posypka czekoladowa
Wykonanie:
- Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, masło oraz cukier. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i utworzą jednolitą, gładką masę.
- Na końcu dodać posiekane orzechy i alkohol. Wymieszać.
- Masę czekoladową wystudzić i wstawić do lodówki na noc.
- Łyżeczką nabierać porcję czekolady, w dłoniach formować kulkę i obtaczać w posypce czekoladowej. Co jakiś czas ręce opłukiwać w zimnej wodzie i dokładnie osuszać.
- Gotowe trufle wkładać do dekoracyjnych papilotek.
Komentarze
Prześlij komentarz