Blok czekoladowy z orzechami.
Blok czekoladowy to bardzo przyjemne kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie tygodnia z domowymi słodyczami bez tego deseru. Szczególnie lubi go mój syn. Tym razem przyrządziłam wersję z orzechami i oczywiście pokruszonymi herbatnikami. Szczerze ją polecam. Można oczywiście dodać także inne bakalie, ale nie za wszystkimi przepadam. A ponieważ w planach miałam konsumpcję to wybrałam ten dodatek, który mnie pasował ;)
Składniki:
Składniki:
- 250 g mleka w proszku
- 150 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. wody
- 3 łyżki kakao
- herbatniki (ok. 100 g)
- posiekane orzechy (ok. 100 g)
Wykonanie:
- W małym garnku rozpuścić masło, dodać, cukier, kakao oraz wodę i podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Wystudzić.
- W większej misce wymieszać mleko, pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy.
- Do mleka dodać masę maślaną i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do prostokątnego naczynia, wyłożonego folią spożywczą. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz