Cock-a-leekie. Zupa porowa z suszonymi śliwkami.
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 2 pory
- 2 marchewki
- 12 suszonych śliwek
- 1 litr wody
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- olej
Wykonanie:
- Udka oprószyć solą, włożyć do lekko natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Przełożyć mięso wraz ze wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą. Dodać pory i marchewki pokrojone w plasterki, śliwki pokrojone w ćwiartki oraz zioła i sól.
- Gotować 1 godzinę (albo do miękkości warzyw) na małym ogniu. Wyjąć udka, oddzielić mięso od skóry i kostek i włożyć na powrót do zupy.
- Podawać bardzo gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz