Trufle daktylowe z rumem.
Gdzie się podziały moje daktyle?! Zjedzone zostały w maleńką chwilę! Pożarte nawet! Teraz szczęśliwym konsumentom z lekka kręci się w głowach, a uśmiech nie schodzi z twarzy... ;) Niby tylko dwie łyżki rumu, a jednak... Podstawowe proporcje z przepisu są wg mnie kluczowe dla doskonałego smaku, jednak w wersji juniorskiej polecam rozważyć wersję alternatywną - z aromatem. Produkcja tego rodzaju słodyczy to sama radość. Bardzo prosto, bardzo smacznie i ze świadomością, że tworzy się czekoladki bez jednego grama cukru. A potem można oblizać dłonie, którymi toczyło się kuleczki i powiedzieć - jej! :)
PS Wiedziałem, że w ten weekend Marzena ma również zamiar robić trufle, więc skonsultowałem się co do składu naszych słodyczy i okazało się, że to dwie różne propozycje. Zróbcie sobie w sobotę jedne, a w niedzielę drugie - nie będziecie zawiedzeni! (inne dni tygodnia też wchodzą w grę)
Składniki:
PS Wiedziałem, że w ten weekend Marzena ma również zamiar robić trufle, więc skonsultowałem się co do składu naszych słodyczy i okazało się, że to dwie różne propozycje. Zróbcie sobie w sobotę jedne, a w niedzielę drugie - nie będziecie zawiedzeni! (inne dni tygodnia też wchodzą w grę)
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych + więcej do obtaczania
- 2 łyżki rumu (w wersji dla dzieci 2 łyżki wody i kilka kropli aromatu rumowego)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zmiksować w blenderze o dużej mocy. Masa jest tak gęsta i kleista, że należy uważać na ewentualne przegrzanie silnika. Można również bardzo drobno posiekać daktyle i ugnieść je rękoma z pozostałymi składnikami. Masa nie musi być jednolita.
- Utoczyć z masy kuleczki i obtoczyć je w kokosowych wiórkach.
- Można schłodzić w lodówce.
Niedawno też takie robiłam, bo zobaczyłam w sklepie bajaderki i mi się zachciało :) Dodałam jeszcze masło orzechowe 100% :) A daktyle radzę wymoczyć wcześniej w wodzie z sokiem z cytryny. Nie grozi przegrzanie silnika i przełamuje delikatnie daktylową słodycz.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawą poradę - może ktoś skorzysta. :)
UsuńJa
OdpowiedzUsuńDodaje orzechy I olej kokosowy jeszcze do tego