Domowe sezamki.

domowe sezamki
Domowe sezamki są łatwe w przygotowaniu, a do tego smakują wspaniale. Oczywiście jest w nich sporo cukru, ale nikt nie każe przecież pochłonąć od razu całej produkcji ;) Tę przyjemność należy sobie dawkować ;) Można też część ładnie opakować i podarować koleżance czy sąsiadowi. Jak pisał Maciek, "niech się inni martwią" ;) Jest jeszcze jedno wyjście. Mianowicie nacieszyć się smakiem sezamek, a potem ruszyć na długi spacer do lasu. Wszak pogoda robi się coraz bardziej przyzwoita. Przynajmniej w Gdańsku :)



Składniki:

  • 100 g sezamu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

  • Sezam podprażyć na suchej patelni (uwaga: łatwo się przypala).
  • Do garnka wsypać cukier, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor (podgrzewać nie mieszając). Na końcu dodać miód i wymieszać.
  • Do skarmelizowanego cukru dodać podprażony sezam i dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać na papier do pieczenia, przykryć kolejnym arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. 
  • Ściągnąć papier, pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do całkowitego wystygnięcia. 

Komentarze

Prześlij komentarz