Kremowy sos cebulowy.
Marzena rozpoczęła cebulowy tydzień od bardzo smakowitego "smalczyku", a ja postanowiłem na rozgrzewkę zrobić coś bardzo prostego. Prostego, ale luksusowego ;) Tak właśnie myślę o tym kremowym cebulowym sosie. Śmietanka i duża ilość masła sprawiają, że staje się on delikatny, gładki i aksamitny, a jednocześnie smak ma głęboki z wyraźnie wyczuwalną nutą cebulową. Dzięki powolnemu duszeniu cebula pozbawiona jest tu swojej ostrości - staje się łagodna i słodkawa. Jestem przekonany, że ten przepis doskonale sprawdzi się w czasie zbliżającej się Wielkanocy. Sos jako dopełnienie pieczeni na świątecznym stole? Jako dodatek do białej kiełbasy? Zdecydowanie tak!
Składniki:
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki masła
- 2 kromki chleba tostowego bez skórki
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 listek laurowy
- sól
Wykonanie:
- Cebule pokroić w cienkie plasterki i smażyć na maśle z dodatkiem soli, tymianku i listka laurowego na bardzo małym ogniu około 30 minut.
- Dodać śmietankę, chleb tostowy pokrojony w kostkę i musztardę. Dusić kolejnych 15 minut.
- Wyjąć listek laurowy i zmiksować sos blenderem. Dosolić do smaku.
- Sos można odstawić do lodówki do wykorzystania na drugi dzień. Jeżeli zgęstnieje za bardzo - rozrzedzić nieco mlekiem. Doskonały do pieczonych mięs, jak również do białej kiełbasy.
Komentarze
Prześlij komentarz