Kotlety mielone z drobiu.
PS. W daniu użyłam groszku konserwowego dostarczonego przez firmę Jamar. Produkt bardzo dobrze sprawdził się w moim obiadowym dodatku. Polecam :)
Składniki:
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
- pęczek natki pietruszki
- panierka: jajko, mąka, bułka tarta
- Mięso z kurczaka zmielić w maszynce.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę z miękkim masłem. Z białek ubić pianę.
- Natkę z pietruszki drobno posiekać.
- Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- W misce wymieszać mięso z żółtkami i masłem oraz bułką tartą, czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
- Formować kotlety, a następnie obtaczać je w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na klarowanym maśle lub oleju z dodatkiem masła.
Komentarze
Prześlij komentarz