Kotlety mielone z drobiu.

kotlet z drobiu
Takie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika, a następnie przez około 4 minuty na średniej. Unikniemy wtedy przykrej niespodzianki po przekrojeniu kotleta. Podawałam  z ziemniaczanym puree oraz marchewką z groszkiem.

PS. W daniu użyłam groszku konserwowego dostarczonego przez firmę Jamar. Produkt bardzo dobrze sprawdził się w moim obiadowym dodatku. Polecam :)


Składniki:

    kotlet z drobiu
  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • panierka: jajko, mąka, bułka tarta

Wykonanie:

  • Mięso z kurczaka zmielić w maszynce.
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę z miękkim masłem. Z białek ubić pianę.
  • Natkę z pietruszki drobno posiekać. 
  • Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  • W misce wymieszać mięso  z żółtkami i masłem oraz bułką tartą, czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  • Formować kotlety, a następnie obtaczać je w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażyć z obu stron na klarowanym maśle lub oleju z dodatkiem masła.





Komentarze