Kotlety drobiowe w panierce sezamowej.

kotlety drobiowe w panierce sezamowej
Kotlety drobiowe, jak sądzę, są bardzo popularnym daniem. Sama przygotowuję je dość często, ponieważ wszyscy za nimi przepadamy. Jednak człowiek już taki jest, że potrzebuje zmian, także w kwestiach kulinarnych. Dlatego zdecydowałam się na urozmaicenie panierki przez dodanie do niej ziaren sezamu. I nie żałuję! Kotlety zyskały nową jakość :) Idealnie będzie pasował do nich sos słodko-kwaśny. Proponuję wówczas przygotowanie mniejszych porcji mięsa i maczanie ich we wspomnianym dodatku.



Składniki:

  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki sezamu
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. 
  • Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron
  • Do jednego talerza wsypać mąkę.
  • W drugim talerzu roztrzepać jajko.
  • W trzecim talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem.
  • Przyprawione kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku i panierce sezamowej.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut.

Komentarze

Prześlij komentarz