Szkocka zapiekanka warzywno-jajeczna.
Ta zapiekanka to bardzo proste, rustykalne danie, które smakuje wybornie i świetnie zaspokaja głód. Można powiedzieć, że jest rodzajem pieczonego omletu - wielkiego, grubego i pełnego soczystych warzyw. Dodatek cheddara i ostrej musztardy przydaje nieco charakteru łagodnym warzywom i idealnie równoważy smak dania, które zniknęło błyskawicznie i nawet nie pamiętam, czy zdążyło wylądować na talerzach. ;)
PS Na etapie produkcji zapiekanka ma najpiękniejsze na świecie biało-zielone barwy, a w trakcie pieczenia nabiera złotego koloru, co najpewniej symbolizuje mistrzowski puchar - zarówno dla szkockiego Celticu, jak i naszej gdańskiej Lechii. ;)
Składniki:
PS Na etapie produkcji zapiekanka ma najpiękniejsze na świecie biało-zielone barwy, a w trakcie pieczenia nabiera złotego koloru, co najpewniej symbolizuje mistrzowski puchar - zarówno dla szkockiego Celticu, jak i naszej gdańskiej Lechii. ;)
Składniki:
- 1 brokuł (lub paczka mrożonego)
- 1 mały kalafior (lub paczka mrożonego)
- 1 por
- 6 jajek
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 180 g startego cheddara (lub innego ostrego sera)
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej lub Dijon)
- sól i pieprz
- masło
Wykonanie:
- Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki (mrożone - rozmrozić), pora pokroić na grubsze plasterki. Warzywa obgotować 5-10 minut i odsączyć na sitku.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i umieścić w nim warzywa.
- Wymieszać jajka ze śmietanką, musztardą, solą, pieprzem i większością sera. Zalać masą warzywa i posypać resztą sera.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około 1 godziny - sprawdzić patyczkiem, czy masa wewnątrz związała się dobrze i ewentualnie przedłużyć czas. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrycie.
Komentarze
Prześlij komentarz