piątek, 28 kwietnia 2017

Burrito z kurczakiem, awokado i batatem.

lekkie burrito
Zawijanie burrito uspokaja i  ma w sobie chyba nawet jakiś wymiar terapeutyczny. Niewątpliwie wciąga! No a powtórne zawijanie ich potem w "sreberka" jest jeszcze fajniejsze ;) Pomimo dosyć rozbudowanej listy składników i czynności, które trzeba wykonać, produkcja tego dania jest łatwa i przyjemna. Konsumpcja jeszcze bardziej. Ilość wariantów nadzień ogranicza chyba tylko fantazja, lub chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie! Jedyne, co mnie martwi, to kwestia jaka powinna być polska liczba mnoga od burrito?
PS Przygotowanie z wyprzedzeniem większej ilości zawiniętych w folię smakołyków jest bardzo dobrym pomysłem na bezproblemowe przyjęcie.




Składniki:


  • 6 tortilli
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średni batat 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 limonki
  • ser typu feta
  • 1 - 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • natka kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • cukier
  • oliwa

Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową.
  • Tak samo postąpić z batatem.
  • Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Kurczaka wyjąć po 1/2, a batata po 1 godzinie. Ostudzić.
  • Batata obrać i rozgnieść na papkę dodając szczyptę lub dwie soli.
  • Kurczaka pokroić lub porwać na kawałki i zamarynować w soku z 1 limonki, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oregano i 1/2 łyżeczki soli (1/2 godziny).
  • Cebulę pokroić na cienkie plasterki i zamarynować w soku z 1/2 limonki, 1 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżki wody (1/2 godziny)
  • Awokado obrać i rozgnieść z 1/4 łyżeczki soli i sokiem z 1/2 limonki.
  • Fasolę odsączyć i przepłukać.
  •  Ułożyć na tortilli po pasku fasoli, batata, kurczaka, awokado i pokruszonego sera feta. Posypać posiekanym chilli, kolendrą i ułożyć dodatkowo krążki cebuli.
  • Zawinąć najpierw dół tortilli na nadzienie. Następnie złożyć boki do środka. Potem zwinąć ściśle (ale delikatnie) całość. 
  • Zrolowane burrito zawinąć w folię aluminiową i podgrzać w piekarniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz