Capirotada. Meksykański pudding chlebowy.
To jest prawdziwa egzotyka! Coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałem, a nawet nie wyobrażałem sobie, że można tak połączyć składniki. Każdy, kto prezentuje przepis na capirotadę, zaznacza: tak, dobrze widzicie - żółty ser! Nie omijajcie tego składnika, odważcie się, Meksykanie wiedzą, co robią ;) Odważyłem się i będę teraz powtarzał za innymi - zróbcie to! Jeżeli chcecie poznać coś nowego, a jednocześnie stworzonego ze składników dostępnych pod ręką, to oto jest przepis :)
Składniki:
- chleb pszenny (bułka paryska)
- 1 szklanka rodzynek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 200 ml cukru muscovado
- 600 ml wody
- 6 goździków
- 4 laski cynamonu
- masło
- 1 szklanka startego żółtego sera
Wykonanie:
- Chleb pokroić na kromki i każdą posmarować masłem z obu stron. Podpiec krótko (podsuszyć) w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
- W rondelku połączyć wodę, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu 25 minut. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć przyprawy.
- Migdały uprażyć na patelni.
- Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i ułożyć na dnie warstwę z kromek chleba. Posypać 1/3 rodzynek, migdałów i startego sera. Zalać równomiernie 1/3 syropu.
- Powtórzyć operację dwukrotnie do wypełnienia naczynia trzema warstwami wszystkich składników.
- Przykryć naczynie (np. folią aluminiową) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 5 minut.
- Podawać gorące.
Bardzo ciekawy przepis. Mniamm https://m.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=bookmarks
OdpowiedzUsuń