środa, 5 kwietnia 2017

Capirotada. Meksykański pudding chlebowy.

meksykańska zapiekanka chlebowa
Capirotada. Wielkanocny pudding chlebowy z Meksyku. Można też powiedzieć - słodka zapiekanka chlebowa. Danie jedzone w krainie na południe od przyszłego "wielkiego muru" w okresie Wielkiego Postu.
To jest prawdziwa egzotyka! Coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałem, a nawet nie wyobrażałem sobie, że można tak połączyć składniki. Każdy, kto prezentuje przepis na capirotadę, zaznacza: tak, dobrze widzicie - żółty ser! Nie omijajcie tego składnika, odważcie się, Meksykanie wiedzą, co robią ;) Odważyłem się i będę teraz powtarzał za innymi - zróbcie to! Jeżeli chcecie poznać coś nowego, a jednocześnie stworzonego ze składników dostępnych pod ręką, to oto jest przepis :)


Składniki:


  • chleb pszenny (bułka paryska)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 200 ml cukru muscovado
  • 600 ml wody
  • 6 goździków
  • 4 laski cynamonu
  • masło
  • 1 szklanka startego żółtego sera

Wykonanie:

  • Chleb pokroić na kromki i każdą posmarować masłem z obu stron. Podpiec krótko (podsuszyć) w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. 
  • W rondelku połączyć wodę, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu 25 minut. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć przyprawy.
  • Migdały uprażyć na patelni.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i ułożyć na dnie warstwę z kromek chleba. Posypać 1/3 rodzynek, migdałów i startego sera. Zalać równomiernie 1/3 syropu.
  • Powtórzyć operację dwukrotnie do wypełnienia naczynia trzema warstwami wszystkich składników.
  • Przykryć naczynie (np. folią aluminiową) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 5 minut.
  • Podawać gorące.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Mniamm https://m.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń